Tema
Debat

Min cykel

Rigtig mange danskere bruger cyklen hver eneste dag, og selvom vi er gode til at låse dem, bliver der stjålet mange cykler hver eneste dag. Cykler er populære blandt tyve, så der er god grund til at passe ekstra godt på din cykel.

 

Lås din cykel med en godkendt lås

Det er vigtigt, at du monterer en cykellås, der er godkendt af Varefakta. Der findes flere forskellige godkendte låsetyper - gå efter den du bedst kan lide, og den der passer bedst til dit behov. Du kan vælge mellem en fastmonteret lås, en wirelås eller en bøjlelås.

 

Se godkendte cykellåse her

 

Erstatning fra forsikringsselskabet - Gem låsebeviset

Når du køber en ny cykellås, får du et låsebevis (varefaktakortet). Låsebeviset skal være udfyldt med cyklens stelnummer, købsdato og forhandlerens stempel og underskrift. Det er vigtigt, at du gemmer låsebeviset, da du skal vise det til dit forsikringsselskab, hvis du skal have erstatning ved tyveri af din cykel.  


Hvis du mister cykelnøglen

Normalt følger der to nøgler med en cykellås. Hvis den ene bliver væk, kan du få lavet en ekstranøgle - gør det med det samme, så du altid har en ekstra nøgle til din cykel. Du finder nøglens kode på dit låsebevis, som du skal tage med til en låsesmed, som kan lave en ekstranøgle til dig - ofte både hurtigt og billigt.  


Undgå cykeltyveri med 2 cykellåse

Lås altid cyklen og brug gerne to låse. Hvis det er muligt, er det en god ekstra-foranstaltning at låse cyklens ramme fast til en lygtepæl eller lignende med en godkendt bøjlelås eller wirelås. Mindst én lås på cyklen skal være godkendt af Varefakta.


Specialcykler

Har du en racercykel, mountainbike, carboncykel, som du ikke ønsker at fastmontere en godkendt lås på, så kan du bruge en løs, godkendt bøjle- eller wirelås, når du ikke bruger cyklen. Er cyklen meget kostbar, kan du som en ekstra sikring opbevare cyklen i et aflåst rum. Tjek desuden hos dit forsikringsselskab, om du er ordentlig dækket, hvis du har en meget kostbar cykel.             

 

Mærkning af cykel

Er der særligt kostbare dele på din cykel, kan du gravere cyklens stelnummer på fx styr, hjul, saddelpind og gear. Du bør kun ridse i aluminiumsdele, da ståldele kan ruste. 

 

Mærkning af cykler købt i udlandet

Hvis du har købt en cykel i udlandet, fx via en internetforhandler i udlandet, skal du sikre dig, at dit forsikringsselskab vil forsikre cyklen, da cyklen ikke har et dansk stelnummer indhugget. 

 

Hvis dit forsikringsselskab kræver, at cyklen bliver mærket med et dansk stelnummer, kan du kontakte din lokale politistation, som kan give dig et såkaldt ”politistelnummer”, som du kan få mærket din cykel med. Herefter kan du få cyklen mærket med det udleverede stelnummer hos fx en lokal cykelhandler. Hør dit forsikringsselskab, om de har særlige krav til, hvor og hvordan mærkningen foregår. 

 

Stelnummer til full-carboncykler

Hvis du har købt en cykel, hvori der ikke kan indhugges et stelnummer (eksempelvis en full-carboncykel), skal du tale med dit forsikringsselskab om, hvilken metode forsikringsselskabet vil godkende som mærkning. En full-carboncykel kan typisk mærkes ved at påklistre en label med det danske stelnummer under et lag klarlak.

 

 

 

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.